Burinredning

Det är riktigt roligt att inreda sin lilla väns bur - så låt kreativiteten flöda! Har du barn, syskonbarn, kompisens barn... så låt dom gå loss, dom brukar faktiskt vara bättre än oss vuxna på det här : ) Håll bara ett öga så dom inte råkar göra något som kan bli farligt för hamstern. 

I din hamsters bur ska det finnas:

Burströ/material

Hus/bo

Bäddmaterial

Sandbad

Hjul 

Gömställen

Gnagmaterial

Mat

Vatten

Burströ

En hamster ska ha rikligt med burströ/material, ca 10-15 cm djupt och en del av buren får gärna ha ännu djupare strö. Välj ett så dammfritt material som möjligt för deras luftvägar och ögons skull. 

Bra spån är tex: Millamore, Alspån,  Lättströ (Hampa) och Carefresh. 

Vilken du väljer är en smaksak och många brukar ha flera sorter för att göra olika sektioner i buren, tex Alspån i halva buren och därefter en grävdel med Carefresh. Man kan även blanda olika ströer och på så sätt skapa ett material som hamstern lättare kan gräva i och göra tunnlar och boa in sig i. En hamster som får utlopp för sitt naturliga beteende att gräva och göra tunnlar mår bättre. 

Du får prova dig fram vad som funkar bäst för dig och din hamster - det finns också dom hamstrar som inte gräver, alla är olika individer! 


Millamore

Premium och Soft

 Små tunna bitar av asp. Bra uppsugningsförmåga. Dammar inte och brukar fungera bra om man är allergisk. Enbart Millamore går inte att göra tunnlar med. Millamore Premium är i större bitar än Millamore Soft. Därför passar Premium bäst till en långhårig hamster, medans Soft funkar bättre till korthår eller l¨ånghåriga honor med lite toffsar. 

Alspån

Små tunna träbitar av al. Bra uppsugningsförmåga. Dammar inte så mycket, men brukar ha ett fint "puder" på sig. Brukar fungera bra om man är allergisk. Enbart alspån går inte att göra tunnlar med. Passar även långhårig hamster.

Lättströ/ Hampa

 Ett mjukt strö. Bra uppsugningsförmåga. Kan damma lite, speciellt vid ströbyte men kan funka för en del allergiker. Passar även långhårig hamster.

Carefresh/Kaytee

 Är ett mjukt papperströ som finns i många olika färger. Bra uppsugningsförmåga. Dammar väldigt lite och brukar fungera bra om man är allergisk mot strö. Fungerar bra att gräva och göra tunnlar med. Går bra att blanda med olika strömaterial! Passar INTE långhårig hamster då det tenderar att lätt fastna och skapa tovor i pälsen!


 Kutterspån och Sågspån

Kutterspån

Är lite större hyvlade trärester från tex sågverk - det kan damma en hel del och har ingen ammoniak bindande egenskaper. Kutterspån kommer oftast från Barrträd vars kåda innehåller Terpener. Hamsterns Urin i kombination med Terpener ökar i sin tur Ammoniak halten i buren. Detta påverkar hamsterns luftvägar och kan utlösa allergi.

Sågspån 

Är små trärester efter tex sågning inom träindustrin - är oftast från Barrträd (läs ovan under Kutterspån) - det dammar mycket, har dålig ammoniak bindande egenskaper och kan skapa problem i luftvägarna och allergi.

Viktigt!

Man bör alltså undvika spån av tex gran och tall!


Hus/bo

Din hamster ska enligt lag ha ett hus med tak - som är minst 15 x 15 x 10 cm (LxBxH).

Ett hus kan vara tex en Kartong - dom är gnagarvänliga, vilket ger aktivering. Och lätta att byta ut ifall din hamster kissar i sitt bo.

Ett annat alternativ är Trähus - gnagarvänliga, ger aktivering och bra för tänderna. Du kan göra dom själv eller köpa färdiga.

Keramikhus - Är lätta att rengöra. Kan med fördel användas under den varma årstiden, dom är svalare och du kan lägga den i kylskåpet en stund för att ge din hamster extra svalka. Dock anser jag att man bör ha dessa hus som ett extra tillbehör, så att hamstern kan välja om den vill vara där eller i sitt vanliga hus.

Plasthus är inte optimalt - det andas inte och är inte gnagarvänligt.

Viktigt!

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter, L80 ska din hamster "ha en bolåda med tak eller bohåla med rent och torrt bomaterial".


Bäddmaterial

Din hamster ska ha Bomaterial som den kan bädda med i sitt bo - Rivet oblekt toapapper funkar jättefint. Man kan också använda mjukt ängshö. Viktigt att det inte är för hårt hö, då hamstern kan skada sina kindpåsar - krama höet i handen, det ska inte stickas!

Viktigt!

Hamstervadd eller bomull - ska undvikas pga kvävnings och skaderisk!


Sandbad

Sandbad är väldigt uppskattat av hamstern - dom tvättar/rengör sig i sanden - vilket hjälper till att ta bort fett från pälsen och slipar klorna när dom gräver i det. I det vilda är sandbadandet en daglig syssla för hamstern, för att ta bort ohyra från pälsen. Så den instinkten lever kvar hos våra tama hamstrar och även om det inte är lag att man måste ha ett sandbad - så är det ett bra sätt att berika din hamsters liv.

Dessutom är sandbadet en perfekt "toalåda". Mina hamstrar kissar i stort sett bara i sanden. Det underlättar städningen då du bara behöver tömma sanden och rengöra "toalådan" innan du fyller på nytt. 

Jag rekommenderar 2 sandbad - en del hamstrar badar i ena och kissar i den andra om man har tur. Allra bäst är lådor/skålar i glas eller keramik. Dom i plast behöver bytas oftare och är inte att rekommendera om din hamster är gnag glad av sig.

Det finns lite olika badsand, det viktiga är att välja en finkorning sand. Jag använder Chinchillasand, Rådasand och Biltemas finkorninga sand.

Viktigt

Kattsand - dammar mycket och torkar ut huden. Klumpbildande sand är direkt livsfarligt om dom skulle råka svälja det.


Hjul

Mindre stress och ökat välbefinnande

En hamster är ett mycket aktivt djur och i det vilda springer dom i flera kilometer per natt. Ett hjul är ett bra aktiverings komplement i buren. Den ger din hamster motion - sänker stressnivåerna och bidrar till en allmänt friskare hamster med ökat välbefinnande. 

Minst 28 cm

Ett hjul ska vara minst 28 cm i diameter och ytan ska vara heltäckande - så att inga tassar/klor eller ben kan komma till skada genom att fastna i några glipor när dom springer.

Plast eller trä

Det finns bra springhjul i plast och trä - Billigast brukar vara att beställa online. Plasthjul är lätta att rengöra ifall din hamster kissar i hjulet. Det är definitivt värt pengarna att satsa på ett lite dyrare och rejälare hjul. Dom är TYSTA och håller längre! Trähjul är för det mesta ganska tysta och bidrar till klovård. Du kan lacka trähjulet - så den inte tar lukt av ev. kiss och det blir lättare att rengöra. Alla hamstrar kissar inte i sina hjul.

Viktigt!

Ett hjul är ett komplement och ersätter inte berikningen av din hamsters liv - såsom gräv/klätter möjligheter - matsamlande - aktivering utanför buren etc. 


Gömställen

Guldhamstern är ett bytesdjur - Och trivs därför bäst när den kan ta sig fram genom att krypa under saker eller genom tunnlar. Du kan göra en egen tunnel av tex ett Pringelsrör - Skär/klipp av ändarna på röret och dra bort den tunna metallfolien på insidan av röret. Man kan skapa gömställen och tunnlar av diverse kartonger. Sedan kan man köpa inredning i olika naturmaterial online eller djuraffär - som är som tunnlar och gömmor - tex av kork och vide.

Viktigt!

Om du köper/ eller tar med hem inredning av Naturmaterial - ska dom rengöras först - så du inte får hem ohyra! Lägg dom i frysen i 48 timmar eller värm dom i ugnen i 100 grader ca 30 min, blöt sakerna med lite vatten först.


Gnagmaterial 

En hamsters tänder växer hela livet - och därför behöver dom jobba med sina tänder - det gör dom genom att gnaga på olika material - så genom att du inreder buren med material som tex kartonger, grenar från tex äpple/päronträd, träsaker - eller ger mat som tänderna får jobba av, tex morot, hela frön/nötter med skal, fröstänger och whimzees (vegetariska tuggbitar till hund), så kommer din hamsters tänder slipas naturligt.

Viktigt!

Om du köper/ eller tar med hem inredning av Naturmaterial - ska dom rengöras först - så du inte får hem ohyra! Lägg dom i frysen i 48 timmar eller värm dom i ugnen i 100 grader ca 1 timme. 


Mat

Din hamster ska alltid ha tillgång till Torrfoder - mer info om foder hittar du här!


Vatten

Din hamster ska alltid ha tillgång till friskt vatten - i en vattenflaska eller skål.

Vattenflaskor finns i både plast och glas - Vattnet är lättare att hållas ren i en sluten flaska.

Vattenskål - bör gärna vara av tyngre glas eller keramik, så den inte välter för lätt. Ställs gärna på en platå, vilket minskar att smuts hamnar i vattnet.

Viktigt!

Har du Vattenflaska - kolla då att det kommer vatten från "pipen" vid ditt dagliga vattenbyte.

Har du vattenskål - Håll koll dagligen så att inte vattnet har vält ut eller att det kommit strö eller annat smuts i vattnet.